
17 dec Colloquium ‘Conflict in Contact’: Loopgraven aan de Brug van Vroenhoven
December 2018
Op 30 november 2018 gaf ABO-archeologe Gabriella Kaszas een interessante lezing op het colloquium ‘Conflict in Contact’ in Poperinge over de indrukwekkende opgraving aan de Brug van Vroenhoven. Naar aanleiding van de aanleg van een groene parking voor de brug, trof ons archeologenteam ten noordoosten van het stadscentrum van Riemst in januari 2018 loopgraven van WO II aan.
De Brug van Vroenhoven was een strategisch grensgebied tijdens WOII, en daarom ook één van de doelwitten van de eerste Duitse aanval in 1940. De Belgische verdediging bestond uit bunkers langs het Albertkanaal, met ten zuiden en ten noorden van de brug loopgraven en schutterposten.
Op 10 mei 1940 verrasten 11 zweefvliegtuigen de Belgische verdedigingsposten aan de Brug van Vroenhoven door een aanval vanuit het westen in plaats van vanaf de overkant van het kanaal zoals verwacht was. Naast dit verrassingselement, zorgde het nieuwe wapen “de holle lading” voor een korte maar hevige aanval die zijn sporen heeft achtergelaten op het landschap. Op de luchtfoto’s uit deze periode zijn verschillende inslagkraters en loopgraven duidelijk zichtbaar.
Tijdens de archeologische opgraving werd een deel van het loopgravenstelsel, met schuttersposten en inslagkraters achter de brug blootgelegd. Een 300 tal vondsten werden aangetroffen en gerecupereerd, waaronder een zweefvliegtuigdoek van de Duitse DSF-zweefvliegtuigen, bierflessen van de Belgische soldaten, granaatscherven, munitie en enkele gebruiksvoorwerpen van soldaten. Dankzij dergelijke vondsten werd een concreter verhaal, een persoonlijker verhaal van het leven aan het front bestudeerd en uitgelicht.